Οι Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ACC/AHA 2007)/ Χρονισμός Διενέργειας Στεφανιογραφίας στο NSTEMI Υψηλού Κινδύνου (Μελέτη SYNERGY)

Authors

  • Lambros Karagounis InterBalkan Center, Thessaloniki
  • Christos Douloulis Interbalkan Center, Thessaloniki

DOI:

https://doi.org/10.2015/hc.v3i1%20sup.115

Keywords:

acute coronary syndromes, coronary angiography, unstable angina, guidelines

Abstract

Ο όρος οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ( ACS ) αναφέρεται σε ένα φάσμα τριών πιθανών κλινικών εκδηλώσεων της στεφανιαίας νόσου, την ασταθή στηθάγχη (UA), το έμφραγμα χωρίς ανάσπαση του ST (NSTEM) και το έμφραγμα με ανάσπαση του ST (STEMI). Η διάκριση αυτή είναι χρήσιμη στην ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών.
Το Αμερικανικό κολλέγιο καρδιολογίας ( ACC ) και η Αμερικανική καρδιολογική εταιρία ( AHA ), από κοινού δημοσιεύουν κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Η τελευταία αναθεώρηση των προτεινόμενων κατευθυντήριων οδηγιών έγινε το 2007.
Η ασταθής στηθάγχη ( UA ) και το NSTEMI έμφραγμα είναι δύο δυσδιάκριτες μεταξύ τους οντότητες και η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το NSTEMI χαρακτηρίζεται από περισσότερο εκτεταμένη μυοκαρδιακή βλάβη, με απελευθέρωση στην κυκλοφορία τροπονίνης (TnT ή TnI ) ή CK-MB.
Είναι σημαντικό στην αντιμετώπιση της ασταθούς στηθάγχης/NSTEMI να επιλέξουμε πρώιμα ανάμεσα σε επεμβατική ή συντηρητική θεραπευτική στρατηγική. Η επιλογή γίνεται με βάση στοιχεία από το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα του ασθενούς ... (excerpt)

Downloads

Issue

Section

Athens Cardiology Update 2008